0186 - 78 56 55

Een actieve levensstijl is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn. In Nederland worden de richtlijnen voor voldoende beweging beschreven in de Nederlandse beweegnorm, die is opgesteld door het Kenniscentrum Sport & Bewegen. In deze blog gaan we dieper in op de Nederlandse beweegnorm en bespreken we waarom voldoende beweging niet alleen goed is voor je algehele gezondheid, maar ook een positieve invloed kan hebben op musculoskeletale pijnklachten, zoals pijn aan spieren en gewrichten. We zullen ook bekijken hoe fysiotherapie kan helpen bij het bereiken van deze doelen.

De Nederlandse beweegnorm

De Nederlandse beweegnorm is een set richtlijnen die aangeeft hoeveel lichaamsbeweging je minimaal zou moeten krijgen om gezond te blijven. Deze norm is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van beweging en is bedoeld om mensen van alle leeftijden te helpen een actieve levensstijl te leiden.

Volgens de Nederlandse beweegnorm zou je wekelijks minstens:

  • 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging moeten krijgen, verspreid over verschillende dagen. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen zijn.
  • Of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging moeten krijgen, verspreid over verschillende dagen. Dit kan onder andere hardlopen of aerobics omvatten.
  • Daarnaast wordt geadviseerd om minimaal tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen.

Gezondheid en beweging

Regelmatige lichaamsbeweging biedt tal van voordelen voor je gezondheid. Het vermindert het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, versterkt de botten en spieren, en bevordert een gezond lichaamsgewicht. Bovendien heeft beweging een positieve invloed op je mentale welzijn, waardoor stress en depressie kunnen worden verminderd.

Beweging en musculoskeletale pijnklachten

Naast de algemene gezondheidsvoordelen is er ook steeds meer bewijs dat voldoende beweging kan helpen bij het verminderen van musculoskeletale pijnklachten, zoals pijn aan spieren en gewrichten. Hier zijn enkele manieren waarop beweging dit kan bereiken:

  1. Spierversterking: Door regelmatig spierversterkende oefeningen te doen, kun je de spieren rondom je gewrichten versterken. Sterkere spieren bieden meer ondersteuning aan je gewrichten, wat kan helpen om pijn te verminderen.

  2. Flexibiliteit en bewegingsbereik: Oefeningen gericht op het verbeteren van flexibiliteit en bewegingsbereik kunnen helpen om de stijfheid in gewrichten te verminderen en de mobiliteit te vergroten.

  3. Gewichtsbeheersing: Beweging helpt bij het handhaven van een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht kan extra druk op gewrichten uitoefenen, wat pijn kan veroorzaken of verergeren.

  4. Pijnverlichting: Lichaamsbeweging kan de productie van natuurlijke pijnstillers, zoals endorfines, stimuleren, wat kan bijdragen aan pijnverlichting.

  5. Houding en evenwicht: Oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de houding en het evenwicht kunnen helpen om overbelasting van bepaalde spieren en gewrichten te voorkomen.

De rol van de Fysiotherapeut

Fysiotherapie is een effectieve manier om musculoskeletale pijnklachten aan te pakken en tegelijkertijd te werken aan het bereiken van de Nederlandse beweegnorm. Fysiotherapeuten van Fysiotherapie Vital Motions uit Numansdorp zijn experts in het beoordelen en behandelen van pijnlijke aandoeningen aan spieren en gewrichten. Ze kunnen je helpen met op maat gemaakte oefenprogramma’s en behandelingen om je pijn te verlichten en je mobiliteit te herstellen.

Kortom, de Nederlandse beweegnorm biedt niet alleen een routekaart naar een gezondere levensstijl, maar het kan ook een belangrijk onderdeel zijn van de aanpak van musculoskeletale pijnklachten. Met de juiste begeleiding en ondersteuning, inclusief fysiotherapie in Numansdorp, kun je werken aan een gezonder, pijnvrij leven en genieten van de voordelen van een actieve levensstijl.