0186 - 78 56 55

Knieklachten kunnen enorm vervelend zijn en de oplossing lijkt soms lastig te vinden. In deze blog leg ik je graag meer uit over de rol van de hamstring, oftewel de spiergroep aan de achterzijde van je bovenbeen in relatie tot de stabiliteit van jouw knie en hoe je door deze op een effectieve manier sterker te maken, kniepijn kunt verhelpen.

De 4e hamstring

De hamstring is de spiergroep aan de achterzijde van je bovenbeen en bestond tot voor kort uit drie grote spieren De m. biceps femoris, de m. semitendanosis en de m. semimembranosis. Steeds vaker wordt er ook over de 4e hamstringspier gesproken, de m. adductor magnus.

De hamstring loopt vanaf de zitbotten tot aan de achterzijde van de knie, waar ze onder de knie aanhechten. In eerste instantie buigen ze de knie, maar leveren ook een belangrijke rol bij het stabiliseren van de knie in voor- achterwaartse richting.

Actieve stabiliteit van jouw knie

Er zijn twee vormen van om stabiliteit te krijgen. Actieve en passieve stabiliteit.

Met actieve stabiliteit wordt bedoel dat door activatie van spieren, jouw lichaam (dus o.a. gewrichten) wordt gestabiliseerd. Passieve stabiliteit wordt gevormd door een gewricht in de eindstand ‘op slot’ te zetten.

Deze laatste heeft als keerzijde dat er veel belasting van het gewricht wordt gevraagd, en zou dus idealiter als noodrem moeten worden gebruikt.

Met andere woorden, er behoort eerst gebruik gemaakt te worden van de actieve stabiliteit (spierkracht/coördinatie) en pas als dit niet meer lukt, oftewel de kracht is op, heeft ons lichaam nog een back up, namelijk de passieve stabiliteit van het gewricht.

Onvoldoende aanspanning van de hamstring kan knieklachten veroorzaken 

Zoals hierboven al werd geschetst helpt de krachtige hamstring bij het stabiliseren van de knie in voor- achterwaartse richting. 

Maar wat nu als deze spiergroep steeds maar weer nét iets te laat is met aanspannen, bijvoorbeeld tijdens het rennen of voetballen.

Hierdoor ontstaat er een instabiliteit van je kniegewricht, waardoor er een verkeerde belasting op het gewricht komt te staan. 

Wat je dan wilt doen is eerst de hamstring opnieuw leren aanspannen, oftewel op spanning brengen. Wij gebruiken hier corrigerende oefeningen voor. Bijvoorbeeld hamstring activaties. 

Middels deze oefening kun jij zelfstandig opnieuw de juiste spanning in de hamstring krijgen, waardoor deze spiergroep jouw knie weer zal gaan stabiliseren en knieklachten afnemen. 

Bekijk hier een korte uitleg van de hamstring activaties:

Ik ben benieuwd of het je is gelukt. Heb je vragen? Laat het weten in de reacties!

Succes.