0186 - 78 56 55

Chronische pijn en triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine spierknoopjes die in jouw spieren kunnen ontstaan die ervoor zorgen dat de spier niet meer goed doorbloed wordt wat kan resulteren in stijfheid, pijn of verkrampingen. Triggerpoints worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stress, overbelasting of een blessure. Wanneer jouw lichaam in balans is lost je lichaam deze triggerpoints vanzelf op, maar wanneer jij langdurig gespannen bent dan lukt dit niet en kunnen chronische pijnklachten ontstaan.

Begrijp dat triggerpoints dus altijd een symptoom ergens van zijn en niet de daadwerkelijke oorzaak van jouw pijnklachten. Vandaar dat het zo belangrijk is om de factoren die jouw herstel in de weg staan op te sporen, zodat jij daar wat aan kunt doen.

De neerwaartse spiraal

Als de stressresponds langdurig aan staat, raakt jouw zenuwstelsel overactief en heeft dit als gevolg dat triggerpoints actief worden, niet goed herstellen, de zenuwuiteindes meer pijngevoelig worden en er treed een beschermingsreactie van het zenuwstelsel op, waardoor dit nog meer in de overactivatie raakt.

En dat ziet er dan een beetje alsvolgt uit:

Spanning/stress –> toename spanning zenuwstelsel –> meer spanning op de bindweefselstructuren –> slechter functionerende gewrichten of organen –> vorming triggerpoints –> vernauwing van bloedvaten –> slechtere doorbloeding –> minder voedingsstoffen –> minder zuurstof –> pH waarde (het wordt zuurder) –> gevoeligere zenuwuiteinden –> sneller pijn/spanning –> extra ‘beschermende’ activiteit zenuwstelsel –> opnieuw toename spanning zenuwstelsel.

 Begrijp je nu ook waarom het zo belangrijk is om de stressresponds uit te zetten? Zo doorbreek je deze neerwaartse spiraal en kan jouw lichaam eindelijk in de herstelfase komen.

Bekijk hier een korte maar duidelijke video over triggerpoints.

Heb je vragen of triggerpoints of chronische pijn? Stel ze gerust in de comments.