0186 - 78 56 55

Voorste kruisband revalidatie

Home » Revalidatie » Voorste kruisband revalidatie

Voorste kruisband revalidatie in de Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard zijn veel fysiotherapeuten te vinden die jou kunnen revalideren na een voorste kruisband operatie. Meestal zijn dit ‘allrounders’ in het revalideren van sportblessures. Bij een voorste kruisband revalidatie is het van belang dat je op zoek gaat naar een specialist op het gebied van voorste kruisband revalidatie, iemand die ervaring heeft met jouw sport en ervaring met het revalidatietraject bij een voorste kruisband reconstructie.

Het revalidatietraject van een voorste kruisband is een intensief en lang traject, van 9 tot 12 maanden. Een goede kniespecialist is daarom enorm belangrijk. Ben je op zoek naar een geschikte locatie om te revalideren na een voorste kruisband operatie in de Hoeksche waard? Lees dan even verder.

Fysiotherapeuten met passie voor knieletsel en sport

Bij fysiotherapie Vital Motions werken uitsluitend gedreven en sportieve fysiotherapeuten. Wel zo handig dat jij met iemand aan de slag gaat die verstand heeft van jouw sport.

Niels is zelf ervaringsdeskundige met het revalideren van zijn kruisband en loopt momenteel marathons. Na zijn eigen revalidatie heeft hij zich gespecialiseerd in het kniegewricht en deze kennis lijdraad gemaakt in de praktijkvoering bij kruisband revalidatie van fysiotherapie Vital Motions.

Functioneel werken aan jouw herstel

Revalideren na een voorste kruisband operatie gaat volgens een onderbouwde aanpak gebasseerd op wetenschappelijk onderzoek. Onze therapeuten zijn altijd op de hoogte van de nieuwste manieren van trainen en revalideren, zo weet jij zeker dat je bij ons in goede handen bent.

Wat jouw doelstelling ook is. Jouw comeback maken naar het voetbalveld, rondjes trappen op de racefiets of wandelen. Jij verdiend een behandelplan dat past bij jouw wensen. Maatwerk dus. Dit is wat we bedoelen met functioneel werken aan jouw herstel. Geen eindeloze behandelingen of trainingen die niet passen bij jouw einddoel, maar samen stap voor stap werken zodat jij weer kunt doen waar jij happy van wordt. Wij vinden dat je op deze manier de kans op een terugval zo klein mogelijk maakt. En ja, dat betekent dus dat jij aan de bak moet!

Online fysio oefeningen

Omdat jij ook thuis een trainingsprogramma zult gaan volgen helpen we je graag middels onze online video’s over knieoefeningen.

Voorste kruisband gescheurd?

Een voorste kruisband scheuring ontstaat bij 70% van de gevallen zonder lichamelijk contact. In de meeste gevallen ontstaat een voorste kruisband scheuring wanneer je met een (over)gestrekt been met je onderbeen naar buiten draait in combinatie met een X stand van de knie. Veelal wordt er een plopje gevoeld en wordt de knie direct dik. Na enige tijd kan er instabiliteit in de knie ontstaan.

Anatomie en functie

De voorste kruisband loopt door het midden van de knie en maakt een connectie tussen het bovenbeen en het onderbeen. De functie van deze band is de voor/achterwaartse stabiliteit van de knie te handhaven. Het is één van de belangrijkste banden in jouw knie.

De voorste kruisband zorgt voor de passieve stabiliteit van jouw knie. Met name de hamstrings en de quadriceps zorgen voor de actieve stabiliteit. De hamstrings trekken het onderbeen naar achteren, waardoor deze de functie van de voorste kruisband kunnen overnemen, indien op de juiste manier getraind. De passieve en de actieve stabiliteit vormen samen de functionele stabiliteit van jouw knie.

voorste kruisband revalidatie hoeksche waard
Voorste kruisband revalidatie hoeksche waard

Voorste kruisband revalidatie

Wanneer jij jouw voorste kruisband hebt afgescheurd kan het zijn dat je ofwel wordt geopereerd of dat er geen operatie hoeft plaats te vinden. In het laatste geval is dus het vergroten van de actieve stabiliteit de manier om er voor te zorgen dat jouw knie stabiel blijftt en zo de belasting die jouw sport vraagt aan kan. Lees hier een artikel over de verschillen tussen wel of geen operatie na een voorste kruisband scheuring.

De eerste stap is het vergroten van de aansturing (propriocepsis training) van voornamelijk de hamstrings. Veelal zien wij gebeuren dat door het trauma van het afscheuren van de kruisband de functie van de hamstring tijdelijk afneemt. Middels specifieke, functionele training is het mogelijk om de hamstring dermate sterk te maken dat een operatie niet nodig is.

Echter indien dit niet voldoende resultaat brengt, is een operatie nodig.

Word jij binnenkort geopereerd aan een voorste kruisband, dan ben je bij ons aan het juiste adres om op hoog niveau te komen revalideren.

Want geen enkele knie is hetzelfde en ieder revalidatietraject wordt op de individu afgesteld.