0186 - 78 56 55

Om hier antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om eerst wat meer over de stressresponds uit te leggen. Chronische pijn staat namelijk vaak in verband met het langdurig aanstaan van de stressresponds waardoor jouw lichaam niet meer goed tot rust kan komen. Dit kan zowel ontstaan door fysieke overbelastingen als mentaal of een combinatie hiervan.

De stressresponds zorgt ervoor dat jouw lichaam in de activatie komt. Je hart gaat sneller kloppen en er worden stresshornomen zoals adrenaline en cortisol vrijgegeven. Dit zorgt ervoor dat jouw spieren klaar zijn om in actie te komen, en wanneer dit van korte duur is, is er niets aan de hand.

De behandeling van chronische pijn

De problemen ontstaan echter wanneer de stressresponds langdurig (of chronisch) aan staat waardoor de stresshormomen dus ook langdurig in jouw bloedbaan aanwezig zijn. Je lichaam komt dan niet meer in de herstelfase (recovery) waardoor de belastbaarheid van je lichaam afneemt en oververmoeidheid (exhaustion) kan gaan optreden waardoor klachten als vermoeidheid, spierpijn, uitstralende pijn, tintelingen of hoofdpijn kan ontstaan.

Waarom herstel ik niet?

Er zijn verschillende oorzaken waarom jouw lichaam niet in de herstelfase komt, oftewel waarom de stresshormonen in jouw bloedbaan aanwezig blijven en jij dus niet kunt herstellen. Wanneer stresshormonen langdurig aanwezig zijn zal uiteindelijk ook jouw centrale zenuwstelsel (de hersenen) vermoeid raken, waardoor ook klachten als depressie, burn-out of slaapstoornissen kunnen ontstaan.

Maar hoe komt het nu dat jij niet herstelt? Hieronder staat een aantal van de vaak voorkomende oorzaken. Jouw fysiotherapeut kan je helpen te achterhalen waar de knelpunten zitten en inzicht geven in hoe deze aan te pakken.

Fysieke overbelasting of onderbelasting

Belangrijk om te onthouden is dat het altijd een balans is tussen de belasting (wat vraag ik van mijn lijf) en de belastbaarheid (wat kan mijn lijf aan). Wanneer jij langdurig te veel werkt, traint of wat voor vorm van belasting van je lichaam vraagt wat te veel is, dan is dit een reden dat de stressresponds aan blijft staan.

Echter kan het ook dat jij veel te weinig van je lichaam vraagt. Waardoor pijn ook een schreeuw om aandacht kan zijn zodat je juist wel in beweging komt. Onhoudt dat stress een reactie is om in beweging te komen!

Mentale overbelasting

Wanneer er veel druk van buiten af ontstaat, door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk, dan kunnen jouw gedachtes en gevoels alleen ook de stressreponds aan houden.

Voeding

Heb je wel eens gedacht aan het voedsel wat jij dagelijks eet? Is dit brandstof waar jouw lichaam wat mee kan of kost het meer energie om dit te verbranden dan dat het oplevert? Vraag jezelf eens af… Indien jij een dure auto hebt, zou je daar dan ook oude of slechte brandstof in tanken? 

De behandeling van chronische pijn

Hoe doorbreek ik de cirkel?

Chronische pijnklachten zijn vaak het resultaat van een neerwaartse cirkel waar jij in terecht bent gekomen. Door pijnklachten lukt het niet om in beweging te komen of misschien heb je wel angst om te belasten, omdat uit eerdere ervaringen is gebleken dat sporten de klachten alleen maar erger maakt?

Om de cirkel te doorbreken is het belangrijk om te ontdekken waar het mis gaat en welke factoren er van invloed.  Wat de oorzaak van jouw chronische pijn ook is, grote kans dat je de oplossing in de C zult vinden. Oftewel alles waarvan je nu nog niet weet, dat je het niet weet. In andere woorden, je zult nieuwe dingen moeten gaan leren om de cirkel van jouw chronische pijn te door breken.

Factoren zoals persoonlijkheid, hoge bloeddruk, (on)gezonde voeding, mate van beweging, of stress kunnen allemaal een invloed hebben op het ontstaan of voortbestaan van chronische pijnklachten. Zoals je ziet zijn er veel factoren die stress kunnen veroorzaken, echter is de manier hoe jij met deze factoren omgaat vaak de belangrijkste factor voor het al dan niet hebben van pijnklachten. Jouw fysiotherapeut kan je helpen om deze factoren inzichtelijk te maken en kan je advies geven hoe hier mee om te gaan.

Bij fysiotherapie Vital Motions helpen wij je graag verder en bieden we een behandelplan op maat voor chronische pijnklachten. Wat de oorzaak van jouw chronische pijnklachten ook is, de oplossing is veelal hetzelfde. En ookal is deze niet altijd eenvoudig, wij vinden dat er voor iedereen een oplossing op maat is, bijvoorbeeld fysiotherapie of onze 1 op 1 coaching!