0186 - 78 56 55

Veel mensen brengen een aanzienlijk deel van hun dag zittend door, of het nu op kantoor is of thuis. Helaas kan langdurig zitten leiden tot rugklachten en andere gezondheidsproblemen. In dit blogartikel delen we waardevolle tips om rugklachten te verminderen tijdens het zitten en introduceren we ons rugpijn preventie programma bij Fysiotherapie Vital Motions.

1. Kies de juiste stoel en zithouding:

Een ergonomische stoel die goede ondersteuning biedt aan je onderrug is essentieel. Zorg ervoor dat je rug tegen de leuning van de stoel rust en je voeten plat op de grond staan. Gebruik kussens of lendensteunen om extra ondersteuning te bieden waar nodig.

2. Neem regelmatig pauzes:

Langdurig in dezelfde houding zitten kan leiden tot stijfheid en spanning in de rug. Sta regelmatig op en loop rond, strek je benen en beweeg je rug. Probeer elke 30 minuten een korte pauze van 1-2 minuten te nemen om je spieren te ontlasten.

3. Oefeningen voor de rug:

Versterkende oefeningen voor de rug kunnen helpen bij het verminderen van rugklachten. Eenvoudige oefeningen zoals rugextensies, bekkenkantelingen en rugstretching kunnen de spieren versterken en de flexibiliteit verbeteren. Raadpleeg ons rugpijn preventie programma bij Fysiotherapie Vital Motions voor deskundige begeleiding en gepersonaliseerde oefeningen.

4. Verbeter je zithouding:

Let op je zithouding om onnodige spanning op je rug te voorkomen. Zorg ervoor dat je rechtop zit, je schouders ontspannen zijn en je nek in lijn is met je ruggengraat. Vermijd het langdurig vooroverbuigen of onderuitzakken, omdat dit extra druk op je rug kan veroorzaken.

5. Creƫer een ergonomische werkplek:

Als je veel tijd achter een bureau doorbrengt, is het belangrijk om je werkplek ergonomisch in te richten. Pas de hoogte van je bureau en stoel aan zodat je ellebogen in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Plaats je monitor op ooghoogte om overmatige nekspanning te voorkomen.

6. Luister naar je lichaam:

Als je tijdens het zitten rugklachten ervaart, luister dan naar je lichaam. Forceer geen ongemakkelijke posities en neem indien nodig rust. Raadpleeg onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Vital Motions voor een uitgebreide evaluatie van je klachten en een persoonlijk behandelplan.

Conclusie:

Het verminderen van rugklachten tijdens het zitten vereist bewustzijn en actie. Door een goede stoel en zithouding te kiezen, regelmatig pauzes te nemen, oefeningen voor de rug te doen en je werkplek ergonomisch in te richten, kun je de kans op rugklachten aanzienlijk verminderen. Bij Fysiotherapie Vital Motions bieden we een rugpijn preventie programma dat gericht is op het verbeteren van de algehele ruggezondheid en het voorkomen van klachten. Neem contact met ons op voor meer informatie en deskundig advies.