0186 - 78 56 55

Wat is littekentherapie?

Een litteken bestaat uit diepe schade aan de huid en is een zichtbare afwijking, die resteert na genezing van een wond. Bij een litteken wordt beschadigt bindweefsel vervangen door nieuw bindweefsel. Littekens zijn vaak niet mooi en voelen hard en pijnlijk aan. Er kan zelfs een bewegingsbeperking ontstaan.

Waarom een litteken laten behandelen?

Littekens worden vooral behandeld wanneer er sprake is van een mobiliteitsbeperking. Ook bij klachten als pijn, jeuk, verharding en collageenophoping kan er een behandeltraject worden gestart. Naast medische klachten kan een litteken ook als een storrende cosmetische factor worden beschouwd. Bij het behandelen (masseren/tapen) wordt het litteken al snel minder zichtbaar.

Waaruit bestaat littekentherapie?

Na een intake wordt er gekeken wat het beste behandelplan is passend bij jouw litteken. Er zijn twee verschillende behandeltechnieken mogelijk, vaak in combinatie:

  • Littekenmassage
  • Littekentaping

Littekenmassage

Middels massage wordt het litteken tot in de diepe bindweefsel lagen losgemaakt. Dit bevordert de doorbloeding en vermindert zodanig de pijn, Eventuele verkleving wordt hierbij goed aangepakt. De manuele technieken worden toepast met de hand of met een Fascia Tool.

Littekentaping

Bij een litteken trekt de huid vaak naar binnen of juist naar buiten. Met behulp van speciale tape kan de huid in de juiste richting worden getrokken. Meestal na een massage stuurt de tape de huid/bindweefsel de juiste kant op en wordt het effect van de behandeling (massage) langer vastgehouden dan wanneer er geen tape wordt gebruikt.

Littekentherapie iets voor jou?

Wil je weten of littekentherapie je kan helpen? Neem dan even contact met ons op. Bij fysiotherapie Vital Motions is Alex gespecialiseerd in littekentherapie, je kunt dus ook direct een afspraak bij Alex plannen door op onderstaande knop te klikken.