0186 - 78 56 55

Lage rugpijn kan een flinke impact hebben op ons dagelijks leven. Of het nu komt door een zittende kantoorbaan, te weinig lichaamsbeweging of een verkeerde houding, rugpijn kan ons belemmeren in onze activiteiten en ons welzijn beïnvloeden. Gelukkig is er goed nieuws: door middel van beweging kunnen we actief werken aan het verminderen en voorkomen van lage rugpijn. In dit blogartikel delen we waardevolle tips en oefeningen om jouw rug sterker te maken en rugpijn te bestrijden.

De rol van beweging bij lage rugpijn:

Beweging speelt een essentiële rol bij het verminderen en voorkomen van lage rugpijn. Door regelmatig te bewegen, worden de rugspieren versterkt en verbeteren we de stabiliteit van de wervelkolom. Bovendien zorgt beweging voor een betere doorbloeding van de rug en het afvoeren van afvalstoffen, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn en stijfheid.

Tips voor beweging bij lage rugpijn:

1. Begin met lage-impactoefeningen: Bij lage rugpijn is het belangrijk om voorzichtig te beginnen en de rug niet te zwaar te belasten. Kies voor lage-impactoefeningen zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Deze activiteiten zorgen voor een goede beweging van de rug zonder te veel druk op de wervelkolom te leggen.

2. Core strength training: Sterke buik- en rugspieren spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de wervelkolom en het verminderen van rugpijn. Doe regelmatig oefeningen die gericht zijn op het versterken van de core, zoals planken, bird dogs en sit-ups. Het opbouwen van een sterke core helpt bij het behouden van een goede houding en het voorkomen van overbelasting van de rug.

3. Flexibiliteitsoefeningen: Naast het versterken van de rugspieren is het ook belangrijk om de flexibiliteit van de rug te verbeteren. Door regelmatig stretching- en mobiliteitsoefeningen te doen, vergroot je de bewegingsvrijheid van de wervelkolom en verminder je de kans op stijfheid en spanning in de rug. Probeer oefeningen zoals de cat-camel stretch, de lumbale twist en de hamstring stretch.

4. Posturale correctie: Een verkeerde houding kan bijdragen aan lage rugpijn. Let daarom op je houding tijdens dagelijkse activiteiten zoals zitten, staan en tillen. Zorg ervoor dat je rug recht is, je schouders ontspannen zijn en je je buikspieren licht aanspant. Het bewust corrigeren van je houding kan de belasting op je rug verminderen en rugpijn voorkomen.

5. Regelmatige pauzes: Als je een zittende baan hebt, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en even te bewegen. Langdurig zitten kan leiden tot rugpijn en stijfheid. Sta op, loop rond en maak gebruik van de gelegenheid om je rugspieren te strekken en te ontspannen. Door regelmatig te bewegen, verbeter je de bloedcirculatie in de rug en verminder je de kans op rugpijn.

Een gezonde rug begint met de juiste beweging. Door regelmatig te bewegen, de juiste oefeningen te doen en op je houding te letten, kun je lage rugpijn verminderen en toekomstige rugproblemen voorkomen. Onthoud dat rugpijn in de meeste gevallen niet het gevolg is van een ernstige onderliggende aandoening. Bij aanhoudende of ernstige klachten is het altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen.

Ben je op zoek naar professionele begeleiding en een persoonlijk programma om jouw rugpijn aan te pakken? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe ons Rugpijn Preventie Programma jou kan helpen om controle te krijgen over jouw rugpijn. Samen werken we aan een sterke en gezonde rug, zodat je weer volop kunt genieten van het leven zonder belemmeringen.